Praktische info
Hieronder vind je alle praktische info over het BK Gravel in Westerlo.
Programma
Zaterdag 16 augustus
- 16u00 – 20u00: ophalen startnummers
Zondag 17 augustus
- 8u00 – 11u00: ophalen startnummers
- 9u00: opening startboxen leeftijdscategorieën
- 12u00: start BK Gravel
- 19u00: Officiële sluiting finish
Bereikbaarheid en locaties
Start/Finish
Boerenkrijglaan, 2260 Westerlo
Inschrijvingen
Sporthal De Beeltjens, Kasteelpark 6, 2260 Westerlo
Podiumceremonies
Gemeentehuis, Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo (park voor het gemeentehuis)
Perszaal
Gemeentehuis, Boerenkrijglaan 61, 2260 Westerlo
Kleedkamers & douches / dopingcontrole
Sporthal De Beeltjens, Kasteelpark 6, 2260 Westerlo
Parking
Enkele weken voor het event vind je hier een overzicht van de parkings en aanrijroutes.
Ophalen startnummer en startprocedure
Na je online inschrijving ontvang je een e-mail als bevestiging van je inschrijving. Enkele dagen voor het event, ontvang je een e-mail met daarin je officiële startnummer.
Op vertoon van je startnummer kan je ofwel op de dag van het event ofwel de dag ervoor je rugnummer en timingchip ophalen aan de inschrijvingsbalies:
- Zaterdag 16 augustus: van 16u tot 20u
- Zondag 17 augustus: van 8u tot 11u
Hieronder vind je een overzicht van de starttijden. Per categorie of groep van categorieën wordt er een startbox gemaakt.

Mannen en vrouwen met een elite 3 vergunning dienen te starten bij de leeftijdsgroepen. Voor deze categorie worden geen aparte titels uitgereikt.
Opgelet! Gelieve in de juiste startbox te starten. Deelnemers die niet in de juiste startbox starten, worden niet mee opgenomen in de uitslagen.
De startboxen voor de leeftijdsgroepen openen om 9u. Voor het vullen van de startboxen geldt het principe ‘first come, first served’.
Podiumceremonies
De top 3 van elke categorie wordt verzocht om direct na de aankomst zich naar het podium te begeven. Aan het podium is er een wachtruimte voorzien waar alle podiumlaureaten zich kunnen klaarmaken voor de podiumceremonie. Hier worden de uitslagen per categorie gepubliceerd. De uitslagen zijn ook online op de website te raadplegen.
De indicatieve timing van de podiumceremonies vind je hieronder:

Categorieën / wedstrijdvergunning
Het BK Gravel staat open voor zowel recreanten als vergunninghouders uit binnen- en buitenland, maar enkel renners met de Belgische nationaliteit en met een competitie /cycling for all (CyV) vergunning met UCI ID komen in aanmerking voor een nationale titel.
Deelnemers met een dagvergunning worden mee opgenomen in de uitslagen maar komen niet in aanmerking voor een nationale titel.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende categorieën waarvoor een nationale titel wordt uitgereikt en de afstand die per categorie gereden wordt:
3 rondes van +/- 50 km
- Mannen elite 1
- Mannen elite 2
- Mannen U23
- Mannen 19-34
- Mannen 35-39
- Mannen 40-44
- Mannen 45-49
2 rondes van +/- 50 km
- Vrouwen elite 1
- Vrouwen elite 2
- Vrouwen U23
- Vrouwen 19-34
- Vrouwen 35-39
- Vrouwen 40-44
- Vrouwen 45-49
- Vrouwen 50-54
- Mannen junioren
- Mannen 50-54
- Mannen 55-59
- Mannen 60-64
1 ronde van +/- 50 km
- Mannen U17
- Vrouwen U17
- Vrouwen junioren
- Mannen 65-69
- Mannen 70-74
- Mannen 75-79+
- Vrouwen 55-59
- Vrouwen 60-64
- Vrouwen 65-69
- Vrouwen 70-74
- Vrouwen 75-79+
Deelnamepakket
Naast een indrukwekkend parcours doorheen de prachtige Kempen en de ervaring om samen met profs en recreanten een Belgische kampioenschap te rijden, bieden we je een omvangrijk deelnamepakket aan:
- Uitgebreide bevoorrading met technische sportvoeding, isotone sportdrank, water, een ruim aanbod aan koeken, snacks en fruit. (bevoorrading enkel op vertoon van het rugnummer)
- Technische bijstand aan start/finish en op elke bevoorradingspost
- Medische service aan start/finish en onderweg
- We verzekeren je voor ongevallen met lichamelijke schade (geen helm = niet verzekerd)
- Bepijlde route en perfecte signalisatie
- Bewaakte fietsenstalling
- Kleedkamer & douches
- Een professionele bike-wash na je rit
- Een gezellige après-bike met food/drinks, DJ, partnerstanden, …
Voorbereiding / gezond sporten
De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.
Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.
Fietstypes
Elk type fiets is toegestaan. E-bikes zijn niet toegestaan.
Het stuur mag elke vorm hebben, maar moet uit één stuk bestaan, barends of clip-on extensies zijn niet toegestaan (triatlonsturen en elk ander verlengsysteem voor sturen zijn verboden).
De fiets dient volgens de UCI-reglementen minimaal 6,8 kg te wegen (zonder bidons, gps-toestel).
Er is geen minimale of maximale bandbreedte.
Tickets verkopen / overkopen
Het is mogelijk om een inschrijving door te verkopen / over te nemen maar dit dient te gebeuren vóór vrijdag 8 augustus 2025.
Belangrijk hierbij is dat je daarvoor contact opneemt via info@golazo.com zodat we de inschrijving correct en volledig kunnen overzetten. Na 7 augustus worden de nummers toegekend, zijn de startlijsten definitief en worden geen wissels meer aanvaard.
Wissels zijn enkel mogelijk voor inschrijvingen bij de leeftijdsgroepen en elite 2.
Respecteer de natuur
Neem je afval mee en laat niets achter
Het is dankzij de samenwerking met Agentschap Natuur & Bos / Natuurpunt dat het BK Gravel mogelijk is, dus respecteer de natuur en laat geen afval achter. Het wegwerpen van drinkbussen of afval buiten de officiële bevoorradings- en wegwerpzones betekent diskwalificatie van de wedstrijd.
Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen, en verklein zo je persoonlijke afvalberg. Een ziplock zakje in de achterzak kan erg handig zijn om lege gelletjes of wikkels van energierepen zonder gedoe terug mee te nemen. Ook een bananenschil hoort daar thuis. In de natuur vergaan die immer erg langzaam en hebben zo ook een impact op de omliggende bodem. Dus afval gewoon even terug mee in de zak. Een kleine gewoonte, een groot verschil.
Blijf op geschikte paden
We kunnen niet genoeg benadrukken dat het juiste gebruik van de bospaden en -wegen belangrijk is voor de organisatie van dit BK. Niet alle paden zijn even geschikt voor ieder gebruik. Rij dus alleen op paden waar fietsen geen sporen nalaat, en maak zeker geen nieuwe paden dwars door de natuur. Een banaal uitziende berm kan zomaar een oase van zeldzame planten zijn.