Praktische info

Hieronder vind je alle praktische info over het BK Gravel in Turnhout.

Vind alle technische informatie over het BK Gravel in Turnhout hier.

Technische gids >>

Dinsdag 30 april (in de avond) en woensdag 1 mei (in de voormiddag) kan je je deelnamepakket afhalen. Hierin zit ondermeer je rugnummer dat je nodig zal hebben om je startbox binnen te gaan.

Renners van de leeftijds- en jeugdcategorieën (buiten de elite) worden bij de start van het kampioenschap geplaatst per categorie op basis van het principe ‘first come, first serve’. De ingang van elk vak is aan de achterkant, waarbij de renners vanaf de zijkant binnenkomen.

Dinsdag 30 april

16u00 – 20u00 Inschrijvingen (deelnemerspakket afhalen op Markgravenhof 5, 2300 Turnhout)

Geen parkingmogelijkheden bij inschrijvingen (tip: bij winkelcentrum In’t Ven Sport en Parkings Carrefour, Nieuwe Kaai)

Woensdag 1 mei

8u00 – 11u00 Inschrijvingen (deelnemerspakket afhalen op Markgravenhof 5, 2300 Turnhout)

Geen parkingmogelijkheden bij inschrijvingen (tip: eerst parkeren op parkings deelnemers (zie bereikbaarheid deelnemers) en dan deelnemerspakket af komen halen)

Meer info in de technische gids >>

 • 12u00 MANNEN ELITE (+ Elite 2 en U23)
 • 12u02 mannen 19-34
 • 12u03 mannen 35-39
 • 12u04 mannen 40-44
 • 12u05 mannen 45-49
 • 12u06 mannen 50-54
 • 12u07 mannen junior (alleen Belgische renners)
 • 12u10 VROUWEN ELITE (+ Elite 2 en U23)
 • 12u11 vrouwen 19-34 (+ Elite 3) / 35-39 / 40-44 / 45-49 / 50-54
 • 12u12 mannen 55-59 / 60-64
 • 12u13 mannen U17 (alleen Belgische renners)
 • 12u14 vrouwen junioren & U17 (Belgische renners)
 • 12u15 mannen 65+
 • 12u16 vrouwen 55+

Meestrijden voor de Belgische titel kan enkel met een competitievergunning/cycling for all (CyV) vergunning met UCI ID. Deelnemers met een Cycling for all vergunning (met UCI ID) van Cycling Vlaanderen kunnen meestrijden voor de titels en betalen geen dagvergunning, renners met een “Recrea” vergunning van Cycling Vlaanderen of Wallonie-Bruxelles Cycling moeten, net als deelnemers zonder licentie, een dagvergunning betalen.

Naast een indrukwekkend parcours doorheen een prachtig decor bieden we je ook een omvangrijk deelnamepakket aan:

 • Een uitgebreide bevoorrading onderweg*
 • Een verzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Bepijld parcours met perfecte signalisatie
 • Kleedkamers & douches
 • Een professionele bike-wash

*Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje

Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt

Start- & finishlocatie: Nieuwe Kaai, Turnhout

 • Eten en drinken aannemen van een helper of de organisatie kan alleen in de daarvoor bestemde bevoorradings-zones. Ook het weggooien van drinkbussen of gels/repen mag enkel in deze zones (duidelijk aangegeven met een bord dat het begin en einde van deze zones markeert).
 • We kunnen niet genoeg benadrukken dat het juiste gebruik van de bospaden en -wegen belangrijk is voor de organisatie van dit BK. Het is dankzij de samenwerking met ANB dat dit mogelijk is, dus laten we de natuur respecteren in dit kwetsbare deel van ons land.
 • Het wegwerpen of aannemen van drinkbussen of voeding buiten deze zones betekent diskwalificatie van de race.

 

Locaties bevoorradingszones:

 • Plamaten 2, 2300 Turnhout (300m na de passage aan de aankomst)
  • Op 300m van start & finish (vlot te voet bereikbaar en geen parking voorzien)
 • De Brulen 55, 2370 Arendonk (na 37km op elke ronde)
  • Via Arendonk N139 aan te rijden
  • Parking mogelijkheden in de Brulenstraat (rode lijn en vakjes)
  • Bevoorradingzone: gele lijn


Bevoorradingen

Meer info in de technische gids >>

OPGELET: enkel op vertoon van deelnameticket (niet mogelijk voor toeschouwers) 

PARKING DEELNEMERS 1

ADRES: Nieuwe Kaai 37/39, 2300 Turnhout
OPGELET: ZEER BEPERKT MOGELIJK OM TIJDENS WEDSTRIJD OP OF AF DE PARKING TE RIJDEN (TUSSEN 11U EN 18U)
AFSTAND: 100M
AANTAL PLAATSEN: 350

PARKING DEELNEMERS 2

ADRES: Kempenlaan 2, 2300 Turnhout
AFSTAND: 2KM
AANTAL PLAATSEN: 150

PARKING DEELNEMERS 3

ADRES: Steenweg op Merksplag 68, 2300 Turnhout
AFSTAND: 2KM
AANTAL PLAATSEN: 300

PARKING DEELNEMERS 4

ADRES: Steenweg op Merksplag 71, 2300 Turnhout
AFSTAND: 2KM
AANTAL PLAATSEN: 85

Te voet of met de fiets

De Nieuwe Kaai (Start, finish en fanzone van het BK Gravel) ligt op 10-15 minuten wandelen van het station en Grote Markt.

Met de trein

Info over de verschillende lijnen vind je op de website van de NMBS of in elk treinstation

Met de bus

Er stoppen heel wat lijnbussen op de Grote Markt. Zoek HIER welke lijn je het beste neemt. Van daar wandel je in 15 minuten naar de Nieuwe Kaai (Start, finish en fanzone van het BK Gravel).

Gravel, dat is genieten van de natuur. Draag je steentje bij en kom met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Turnhout biedt hiervoor de ideale infrastructuur en je maakt samen met ons dit prachtige evenement nog duurzamer. Meer info vind je hieronder.

Situering

Turnhout ligt vlak naast de snelweg (E34) en is vlot te bereiken vanuit Antwerpen (42 km), Tilburg (35 km), Breda (39 km), Eindhoven (49 km), Brussel (95 km), Gent (105 km) en Hasselt (65 km). Kies voor afrit 24 Turnhout Centrum.

Te voet of met de fiets

De Nieuwe Kaai (Start, finish en fanzone van het BK Gravel) ligt op 10-15 minuten wandelen van het station en Grote Markt.


Met de trein

Info over de verschillende lijnen vind je op de website van De Lijn of in elk treinstation

Met de bus

Er stoppen heel wat lijnbussen op de Grote Markt. Zoek hier welke lijn je het beste neemt. Van daar wandel je in 15 minuten naar de Nieuwe Kaai (Start, finish en fanzone van het BK Gravel).

Met de auto

De parkings

Volg de dynamische parkeerbewegwijzering (elektronische parkeerwijzers) naar de gewenste parkeerzone in de Turnhoutse binnenstad. Op de dynamische borden zie je de route naar de beschikbare centrumparkings en het aantal vrije parkeerplaatsen.

De parkeerwegwijzers geven ook aan waar je de gratis randparkings (Park + Ride) vindt: parking Stadspark (P+R1) en parking Boomgaardplein (P+R2). Daar ben je op maar twintig minuten wandelafstand van de Nieuwe Kaai (Start, finish en fanzone van het BK Gravel). Je kunt er ook de bus heen en terug nemen.

Meer info >>

Parking voor personen met een handicap:

ADRES: Stationsparking, 2300 TURNHOUT
AFSTAND: 500M

Als deelnemers kan je je omkleden en douchen op dezelfde locaties als het afhalen van de deelnemers pakketten: Markgravenhof 5, 2300 Turnhout

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Zowel gravelfietsen als mountainbikes zijn toegelaten op dit Belgisch kampioenschap.

De fiets dient volgens de UCI-reglementen minimaal 6,8 kg te wegen (zonder bidons, gps-toestel).

Er is geen minimale of maximale bandbreedte.

Blijf op geschikte paden

Niet alle paden zijn even geschikt voor ieder gebruik. Rij dus alleen op paden waar fietsen geen sporen nalaat, en maak zeker geen nieuwe paden dwars door de natuur. Een banaal uitziende berm kan zomaar een oase van zeldzame planten zijn. Kamperen kan in Vlaanderen ook alleen waar het expliciet is toegestaan.

Neem je afval mee en laat niets achter

Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen, en verklein zo je persoonlijke afvalberg. Een ziplock zakje in de achterzak kan erg handig zijn om lege gelletjes of wikkels van energierepen zonder gedoe terug mee te nemen. Ook een bananenschil hoort daar thuis. In de natuur vergaan die immer erg langzaam en hebben zo ook een impact op de omliggende bodem. Dus afval gewoon even terug mee in de zak. Een kleine gewoonte, een groot verschil.

Neem zelf niets mee uit de natuur

Pluk geen bloemen of planten en laat de natuur gewoon achter zoals je ze vindt. En nee, ook die paddenstoelen gaan een hongerklop niet voorkomen, dus laat ze gewoon staan.

Wees hoffelijk!

Onze natuur is schaars en geliefd. Veel kans dus dat je andere recreanten tegenkomt. Vertraag, wees vriendelijk, wees lief voor mekaar. De wereld zal er nog mooier uitzien.

Kom je met de camper? De organisatie voorziet een gratis parking waar je van dinsdag 30 april vanaf 14u00 tot woensdag 1 mei 19u00 kan staan.

Hiervoor dien je NIET meer in te schrijven en kan je gratis en vrij komen staan. Print wel je bevestigingsmail af van je inschrijving en leg dit achter je voorruit. De camperplaats is hoofdzakelijk bedoeld voor deelnemers.

LOCATIE: parking papenbrug
AANTAL PLAATSEN: 250
AFSTAND TOT START & FINISH: 2,5 KM

Het BK Gravel is woensdag integraal te (her)bekijken op Proximus Pickx+ sport om 19u. Op zondag 5 mei volgt nog een uitgebreide samenvatting op VRT1/Sporza.